Innhold: Terrarium/TankSubstratVarmeDekor

Terrarium/Tank

Leopardgekkoer lever mer horisontalt enn vertikalt så de trenger mer gulvplass en høyde i terrariet sitt. Unge leopardgekkoer kan bo i en «10 gallon»-terrarie (60 cm lengde). For voksne gekkoer er «20 gallon» (76 cm lengde) mer riktig, da det tillater nok plass til hjemmesteder og for termoregulering. Hvis du vil gi dem mer plass, er det flott (mine terrarier er 86 cm i lengden). I Norge, hvor det er relativt kaldt, anbefaler jeg terrarier av tre, da de holder varme best, men terrarier av glass eller plast kan også brukes.

tumblr_nhwzpxd6EY1tal770o1_1280tumblr_nhwzpxd6EY1tal770o2_1280

Her er to av terrariene mine. Du kan se at jeg har terrarier av tre, og at jeg har flis som substrat. I venstre hjørne har jeg solid Excavator Clay for litt variasjon.

Leopardgekkoer er dyr som lever alene, så ikke ha mer enn en i hvert terrarie, da de kan slåss og drepe hverandre. Noen vil tolerere hverandre i flere år før de angriper hverandre. Hann- og hunn-gekkoer burde aldri bo sammen, ettersom hannen kan forsøke å parre seg med hunnen såppas mye at hun dør. To hann-gekkoer vil slåss og drepe hverandre i kampen om dominans. Hunn-gekkoer kan tolerere hverandre en stund men de kan lett slåss like aggresivt som hann-gekkoene.

Substrat

Hvilket som helst solid substrat med nok tekstur funker bra. Flis er det enkleste og billigste alternativet, og passer veldig bra for nye eiere. Det er lett å vaske og holder varme godt. Pass på at flisene ikke er tykkere enn 9mm, ellers vil ikke varmen komme gjennom dem.

Om du vil ha noe som ser mer naturlig ut, er Excavator Clay et flott alternativ. Det kommer i en pose som sand, men når du blander det med vann kan du forme det til huler eller små fjell, etc. og når det tørker vil det hardne. Noe av det øverste laget vil løsne innimellom, det er derfor greit å støvsuge over det en gang i blandt (etter at du har tatt gekkoen din ut av terrariet, så klart). Det er to problemer med Excavator Clay og det er at det er vanskelig å vaske bort avføring ordentlig og at du ikke kan bruke en varmematte/UTH med det. Excavator Clay holder varme såppas bra at når varmen fra matten når opp til termostaten som ligger på overflaten, er det så mye varme som ligger i substratet at temperaturen vil gå for høyt selv om varmematten har slått seg av, noe som kan brenne gekkoen din. Hvis du vil bruke Excavator Clay er det best å bruke en kjeramisk varmelampe koblet til en termostat hvor temperaturmåleren ligger på bakken. Substratet absorberer nok varme til at det blir som om det kommer undenifra (som leopardgekkoer trenger) men det er bare det øverste laget som varmes opp. Ang. avføring er det fullt mulig å legge en liten flis i «bæsjehjørnet» som lett kan taes ut og vaskes.

Ikke bruk noe som helst løst substrat. Substrater som fin sand, kalsium sand, maiskorn, kattesand, reptilite sand, småstein, havre, frø, osp, knuste valnøttskall, kokosnøtt fiber/Eco Earth og treflis burde ikke brukes. Disse substratene kan føre til pusteproblemer, øye-, genetalie- og munninfeksjoner så vel som blokkeringer i fordøyelsessystemet, og alle disse tilstandene kan drepe gekkoen din.

Gekkoer slikker omgivelsene sine for å samle informasjon, i stedet for å kun lukte. Hvis gekkoer huses på et løst substrat, vil de slikke det og svelge det selv om de mates utenfor terrariet. Over tid bygges dette opp i gekkoen, siden de ikke kan fordøye noen av de tidligere listede substratene, til de ikke lenger kan spise. De vil sakte men sikkert sulte ihjel hvis de ikke behandles. På dette stadiet er det eneste som kan redde gekkoen en operasjon.

tumblr_inline_nitjq79FbF1rrpwfu

(Bilde fra Magical Geckos) Denne gekkoen har en mage full av sand. Ikke alle blokkeringer er like åpenbare som denne, men de kan alle være dødelige. For flere bilder av denne gekkoen, kan du sjekke dette albumet (advarsel: det inneholder grafiske bilder).

Varme

Leopardgekkoer absorberer varme gjennom magen for å fordøye mat. Dette kan tilføres med en varme-matte («Under Tank Heater», UTH) koblet til en termostat (les her hvordan du kan installere en UTH riktig). Temperaturene burde ligge mellom 32-34ºC. Du kan bruke en temperaturpistol for å sjekke overflatetemperaturene. Varme-matten burde bare dekke 1/3 av terrariet så gekkoen din kan selvregulere temperaturen sin. På den kalde siden av terrariet burde lufttemperaturen ligge rundt 21-26ºC. Sjekk temperaturene flere ganger i uka.

Normalt sett er lys fra vinduer nok for å gi dem en god natt/dag syklus men det har i det siste vært research som tilsier at UVB-lys burde brukes. Om du vil eller ikke vil bruke UVB er noe du kan bestemme deg om etterhvert. Det skal i så fall ha en lav UV-rating (3% eller mindre), men om du har en morph med sensitive øyne som albinoer, W&Y, enigma eller eclipse må du ikke bruke noe som helst lys i terrariet, da det kan skade dem.

Dekor og gjemmesteder

Steder hvor gekkoen din kan gjemme seg og slappe av er veldig viktig. Desto mer tildekking eller huler du har i terrariet, desto bedre. Leopardgekkoer kan bli stresset av for mye åpen plass i terrariet sitt. Tre huler er minimum. Dette betyr at du kan tilby en hule på den varme siden, en på den kalde siden og en med Eco Earth eller mose som funker som en fuktig hule. Pass på at du lett kan få gekkoen ut av hulen om du må og at den ikke kan sette seg fast noe sted. Selv om leopardgekkoer stort sett lever på bakken setter de pris på muligheten til å klatre litt. Husk at de ikke er innmari flinke til å klatre, så ikke gi dem noe som er veldig høyt opp fra bakken så de kan falle og slå seg. Ting som pinner, lianer, steiner, platformer of lignende er flott for å tilby klatringsmuligheter såvel som å lage flere gjemmesteder. Ikke bruk noen steiner som lett kan rulle eller flyttes, ellers kan de falle overende og skade gekkoen din. Du må også ha en grunn bolle med vann så gekkoen din kan drikke. Om du ikke mater den med pinsett, anbefales det å ha en bolle å putte insektene i. Ikke la insekter løpe rundt inne i terrariet, da noen insekter (spesielt gresshoppere) kan bite gekkoen din mens den sover.

Steiner og pinner utenfra kan brukes hvis de renses skikkelig. Tre med sevje eller furu må ikke brukes da de kan være giftig for reptiler. For å rense pinner må du først fjerne all slags blader og mose som er på dem. Putt dem i ovnen på 93ºC i 2-3 timer. Hold et godt øye med dem og ta dem ut av ovnen hvis du lukter noe brent. Hvis du er ung burde du få en voksen til å hjelpe deg med dette. Steiner kan renses ved å vaske dem med såpe og vann og så la dem sitte i vann og eddik eller en svak blanding av vann og blekemiddel. La steinen i minst 24 timer, deretter la den sitte i rent vann i 24 timer til. Du kan gjenta rensing med kun vann så mye du vil for å forsikre deg om at det ikke er noe eddik eller blekemiddel igjen. Ikke putt steiner i ovnen eller i en kjele da dette kan føre til at de eksploderer. Forsikre deg om at steinen ikke har noen skarpe kanter gekkoen din kan skade seg på før du putter den i terrariet.

tumblr_okstmvzCs71tal770o1_1280

En av mine gekkoer, Sorbet (se mer her) slapper av på plattformen sin som hun har klatret opp til.