Helse og Helseproblemer

Syke gekkoer i disse bildene har blitt reddet eller har en sykdom som er ute av eierens kontroll. Ingen av eierene har bevisst gjort gekkoen sine syke syke for bilder.

Innhold: MatKosttilskuddKaranteneHudfellingHalerAvføringGenerell helseVektBlokkeringerSlåssing og mobbingKjønnGekkoer og katterParringstidEggløsningEggbinding

Leopardgekkoer kan ha salmonella som en sunn del av fordøyelsessystemet deres og det er derfor anbefalt å bruke antibac etter man har holdt dem og/eller tatt borti avføringen deres

Mat

Leopargekkoer lever stort sett på insekter. For å ha en sunn gekko må den mates med levende insekter, det er ikke noe om og men. Insekter som er flotte å tilby ofte er kakerlakker (dubia/discoid/etc). For land som ikke tillater kakerlakker er insecter som lokuster og gresshoppere et alternativ. Andre insekter som kan mates i tillegg inkluderer butter worm, melormer, silkeormer og calciworms (også kjent som Phoenix Worms, reptiworms eller black soldier fly larvae). Wax worms er flott som «godteri» men har et høyt innhold av fett og kan være vanedannende så de burde bare tilbys en gang i blandt.

Pass på at du ikke gir gekkoen din insekter som er videre enn lengden mellom øynene til gekkoen din, for å minimere sjansen for kveling.

tumblr_inline_nitftyHGRU1rrpwfu

(Bilde fra Lizardbeans) Insektene burde også mates ordentlig («gut loading») før du gir dem til gekkoen din, for å forsikre at de er fulle av god næring (her er en guide!)

Hvor ofte du mater gekkoen din vil variere med alder og individuell metabolisme. Unge gekkoer og babyer kan tilbys mange små insekter hver dag, dog annenhver dag som regel er greit. Voksne gekkoer burde mates annenhver dag til hver tredje dag. Hvor mange insekter du tilbyr varierer. 2-4 insekter er greit til du blir godt kjent med gekkoen din. Finn et antall som funker med gekkoen din for å holde den i form. Noen mener du kan mate gekkoen så mye den vil spise i løpet av 15 minutter men dette fører ofte til overvekt. Aldri mat gekkoen din med insekter du har funnet ute eller løst i huset da de kan ha parasitter.

Du kan finne en liste som går dypt inn i næringsverdiene til forskjellige insekter her.

Det er også mulig å tilby leopargekkoer Repashy Grub Pie – dette er et pulver som du blander med varmt vann som blir som en gele når det har kjølt ned. Det er greit som «godteri» hvis gekkoen din liker det, eller til når en gekko er syk og trenger help med å spise. 3/4 av mine gekkoer vil ikke en gang røre det men den siste elsker det.

Kosttilskudd

Selv om du gut-load’er insektene dine må du fortsatt bruke vitamin- og kalsiumtilskudd. Vitaminpulver og kalsiumpulver med D3 burde brukes en gang i uka, og kalsium uten D3 brukes ved annenhver mating. For å dekke insektene godt med tilskudd kan du putte dem i en pose eller en bolle med litt av pulveret og riste. Jeg anbefaler også å la en liten bolle med kalsium uten D3 alltid sitte inne i tanken så gekkoen din kan selvregulere kalsiuminntaket sitt. Leopardgekkoer som ikke får nok kalsium og vitamin D3 kan utvikle MBD (Metabolic Bone Disease). Symptomer på MBD er gummiaktige bein, hevelse i leddene og bøyde bein. Dette er kun reversibelt i et tidlig stadium og kan drepe gekkoen din hvis det ikke behandles.

Karantene

Dette er nok den vanskeligste delen av å ta med seg et nytt kjeledyr hjem. Karantene er veldig viktig, spesielt hvis du allerede har andre dyr. Å la gekkoen din være i karantene forsikrer at du oppdager tidlig om gekkoen din har noen sykdommer eller parasitter før det kan spre seg til noen av de andre kjeledyrene dine. En karantenetank burde holdes enkel og lett å vaske. Ikke la gekkoen ha noe tre eller mose enda, da dette kan huse bakterier og parasitter og er vanskelig å rense. Hold gekkoen isolert, langt unna evt. andre kjeledyr som mulig. Ikke ta borti gekkoen for mer enn veiing eller vasking av tanken. Karantene burde vare i minst 1 måned men det er ofte best å la det gå så lenge som 2-3 måneder. Her kan du finne mer informasjon om hvordan du ordner karantene.

Hudfelling

Leopardgekkoer feller huden sin i biter. De river av biter med munnen sin og spiser den gamle huden (du kan se en video av en av gekkoene mine spise huden sin her). Fuktige huler hjelper gekkoen din å skifte hud ordentlig. Innimellom vil hud sette seg fast rundt øynene, nesen, genetalie, halen og tær.  Alltid sjekk gekkoen din etter den har felt huden sin så du kan hjelpe den med å få av hud som sitter fast. Hvis hud fortsatt sitter fast etter 24-42 timer etter at gekkoen din begynte å felle huden sin, betyr det at de trenger hjelp. Aldri dra av hud med makt, da dette kan skade gekkoen.

Hvis gekkoen din ikke har fått av gammel hud, gi dem en sauna før du forsiktig gnir av huden med en q-tip eller et fuktig håndkle. For å gi gekkoen din en sauna, fukt et papirhåndkle med lunkent vann og legg det i en boks (typ tupperware, etc.) med pustehull i lokket. Putt gekkoen din i boksen og sett den på den varme siden i tanken dens. Ikke la den sitte i mer enn 10-15 minutter.

Haler

Leopardgekkoers haler er en veldig viktig del av helsen deres. Overflødig fett fra spising samles i halen deres, derav det tykke utseendet. Hvis gekkoen er syk eller ikke har mat, vil den bruke fettet i halen sin som et energireserve. På grunn av dette er det ofte lett å se om en gekko er frisk ut ifra halen deres. En frisk hale er tykk og rund. Hvis halen er rynkete eller tynn er dette et tegn på sult, parasitter eller andre sykdommer.

Innimellom slipper leopardgekkoer halen sin som en defensmekanisme! Dette er det siste de vil gjøre for å beskytte seg ettersom de ikke vil kaste vekk alt reservefettet sitt. Halen vil vokse tilbake over tid men den vil aldri se lik ut som den originale halen. Haler som har vokst tilbake er ofte kortere og tykkere enn den originale, og de er glatte.

tumblr_inline_nitwx9CCMj1rrpwfu

(Bilde fra Lizardbeans) Denne leopardgekkoen har vokst ut en ny hale. Du kan se hvor mye glattere og kortere den er sammenlignet med en original hale.

What_happens_when_your_pet_gecko_drops_its_tail

(Bilde fra Veterinary Tips) Her ser du hvordan det ser ut når en leopardgekko nettopp har sluppet halen sin.

leo-dropped-tail-growing-back_orig

(Bilde fra Chicago Exotics Animal Hospital) Slik ser det ut når halen begynner å vokse ut igjen.

100_4021

(Bilde fra Reptic Zone) En utgrodd hale kalles ofte turnips-hale ettersom de ofte ser ut som en tykk liten turnips.

Avføring

En flott måte å sjekke hvordan det går med gekkoen din er å sjekke avføringen dens. En gekkoavføring burde være en mørk- til lysebrun klump med en liten hvit klump ved siden av. Den hvite klumpen er tiss – en solid versjon. Hvis tisset er gult eller har en «skitten» farge kan det bety mange forskjellige ting, alt fra dehydrering til infeksjoner. Hvis gekkoen din fortsetter å tisse gult eller skittent burde du ta den med til dyrlegen. Løs avføring kan forårsakes av for mye vann. Hvis gekkoen din fortsetter å ha løs avføring kan det forårsakes av parasitter, etc. Misfargede avføringer kan være et tegn på infeksjoner. Du må alltid ta med gekkoen din til dyrlegen hvis avføringen deres er grønn. Ormer i avføringen er også et dårlig tegn, da disse er parasitter og må behandles så fort som mulig. Det kan hende du kan ta med en avføringsprøve til dyrlegen for å sjekke for parasitter uten at gekkoen blir med, bare ring og spør.

tumblr_inline_nix1zhQPuL1rrpwfu

(Bilde fra Lizardbeans) Avføringen til gekkoen din kan se veldig forskjellig ut utifra hvor mye vann den har drukket, hvor fersk avføringen er og hva den har spist. Her kan du se hvordan forskjellige insekter fører til forskjellig avføring. Den aller første er en gammel avføring er derfor tørr. Alle disse er sunne avføringer.

tumblr_inline_nitfwxckqb1rrpwfu

(Bilde fra Lizardbeans) Dette er en kranset gekkos avføring men parasitter/ormer ser stort sett like ut som her. De ser ut som små hvite tråder som rører seg. Husk at ikke alle parasitter kan bli sett med det nakne øyet.

tumblr_inline_nix25lMykn1rrpwfu.jpg

(Bilde fra Kayla Jackson) Denne avføringen er veldig løs på grunn av parasitter. Som tidligere nevnt, kan vi ikke se alle parasitter, men noen kan føre til unormal avføring – i dette tilfellet diaré.

tumblr_inline_nix2n0R7TC1rrpwfu

(Bilde fra Lizardbeans) Denne grønne avføringen var forårsaket av en infeksjon. Den var lys grønn helt gjennom og luktet veldig ille.

Generell Helse

En sunn leopardgekko har en tykk (men ikke hoven) kropp og hale. De burde være våkne og svare på stimuli raskt. Om den holder brystet og hodet høyt og beveger seg med flytende, innimellom raske bevegelser er dette gode indikasjoner på god helse. Øyne og nese burde være klare og uten smutt. Fargene deres varierer utifra hva slags morph de har, men som regel når en gekko er varm og avslappet har de en fin, lys farge. Tærne burde ha små klør, men innimellom kan de miste tær etter et dårlig hamskifte. Dette er lett å preventere med et fuktig gjemmested. Tegn på dårlig helse inkluderer: bøyde ben, innsunkne eller uklare øyne, mørk eller «skitten» farge, fremtredende ryggrad og bein du kan se gjennom huden, tynn hale, nysing, trege og slitne bevegelser, lite energi til å holde seg stående når de er våkne og væske fra munnen, øynene eller nesen. Hvis noen av disse tegnene er til stede må gekkoen taes med til en veterinær.

adsadads

Her er en av mine gekkoer, Donut (se mer her). Han har en fin, tykk kropp og har ingen deformasjoner i beina eller halen. Øynene og nesen er klare og rene. Han har fine muskler i beina. Ryggraden hans er ikke innsuknet.

tumblr_inline_nix34k2vI61rrpwfu

(Bilde fra Karli Mae Williams) Dette er en veldig syk gekko. Du kan se at han er tynn og har alvorlige infeksjoner i øynene og hudproblemer etter dårlig hamskifte.

tumblr_inline_nitvpvFaNR1rrpwfu

(Bilde fra Adelle Zesk) Denne gekkoen er også i veldig dårlig form. Hun har hud som sitter igjen på hodet, føttene og halen. Hun kan ikke åpne øynene sine pga. gammel hud. Hun ble holdt ute på skitten sand og uten varme.

Vekt

Leopardgekkoer kan også bli overvektige. Dette kan gjøre livet deres kortere og gir en større sjanse for sykdommer. Overvekt kan enkelt fikses ved å gi gekkoen en større tank med flere ting å klatre på og en endring i matvaner. (Ikke sult en overvektig gekko, bare tilby ferre og mindre fettholdige insekter) En digital vekt kan hjelpe deg å følge med på vekten til gekkoen din. Vei voksne minst 1 gang i måneden, og yngre gekkoer annenhver uke. Innimellom kan gekkoer gå ned i vekt uten at du kan se det. En gekkos vekt er forskjellig fra individ til individ. Noen gekkoer er større og kan veie mer, og mange legger mesteparten av vekta forskjellige steder på kroppen. Hanngekkoer veier som regel mer enn hunngekkoer, men det er fullt mulig for en hunngekko å veie mer.

tumblr_inline_nitgi4hNhx1rrpwfu

(Bilde fra followthebluebell) Dette er en overvektig gekko. Hun ser veldig «hoven» ut. Ryggraden hennes har sunket inn. Nakken og kroppen hennes er nesten like tykke. Denne gekkoen veier 81 gram.

tumblr_o8zoduXxeB1tal770o2_1280

Her er Donut igjen (se mer her). Han er en stor gekko. Han er ikke overvektig, men er litt tykk. Han er også en «giant» som betyr at han er større enn en vanlig gekko. Det siste året har han fått mindre mat så han ikke blir overvektig. Hvis gekkoen din ser slik ut, er det på tide å kutte ned på maten. Denne gekkoen veier 116 gram.

tumblr_inline_nithsiA8NF1rrpwfu

(Bilde fra Lizardbeans) Unge gekkoer er naturlig tynnere enn voksne. Selv om denne gekkoen er noe tynnere kan du se at han har fine bein med noe fett på dem og halen hans er ikke innmari tynn, den er rund of ikke rynkete. Denne gekkoen veier 21 gram.

tumblr_inline_oan4r547sm1rrpwfu_500

(Bilde fra Lizardbeans) Veldig unge gekkoer, typ et par uker gamle, har veldig tynne kropper. Dette er helt normalt og de legger på seg over tid. Så lenge halen deres ikke ser ut som bare bein eller er rynkete og de ikke har bein stikkende ut over alt, er det greit. Denne gekkoen veier 4 gram.

tumblr_o9a1j6DfRH1tal770o5_1280

Her er en av gekkoene mine, Cannoli (se mer her). Han er ikke like tykk som Donut men ser slankere ut enn han er. Han veier 73 gram.

tumblr_inline_nitpmwCLOp1rrpwfu

(Bilde fra Kayla Jackson) Disse gekkoene er veldig undervektige. De er ett år gamle men hadde ingen varme så de kunne ikke fordøye maten sin. Tynne, rynkete haler er et tegn på en veldig syk gekko. Du kan se hvor lett det er å se beina deres.

tumblr_inline_nix36bYPQ01rrpwfu

(Bilde fra Kelly Crystal) Her er en gekko som ble reddet fra dårlige omgivelser og som nå er frisk. I før-bilder er halen hennes tynn og rynkete. Hele skjellettet er lett å se. Hun bodde i en tank med 3 andre gekkoer på sand, uten en fuktig hule, ingen gjemmesteder og en lampe i stedet for en varmematte.

Blokkeringer (og andre problemer med løst substrat)

Selv om ville leopardgekkoer bor i noe vi vil klassifisere som en «ørken», er det ikke en typ Sahara-ørken. De bor stort sett på hardnet leire og steiner. Ville leopardgekkoer kan også dø av blokkeringer.

Et løst substrat kan skade gekkoen din på mange måter. Støvet fra det løse substratet kan irritere halsen og lungene deres. Dette kan føre til hals/lunge-infeksjoner. Symptomer på dette er nysing, snørring og utslitthet. Selv om det kan høres ut som en vanlig forkjølelse kan dette lett drepe en gekko.

Partikler fra et løst substrat kan også komme seg inn i øynene deres. Dette kan føre til irritering og of infeksjoner i øynene, og kan til og med føre til at gekkoen din blir blind. Øyeproblemer fra løse substrater kan starte med bare bittelitt støv i øynene deres og kan fort utvikle seg til infeksjoner, puss og blemmer. Infekjsoner i øynene kan fort utvikle seg til verre infeksjoner og må alltid undersøkes av en veterinær så fort som mulig.

Biter av løse substrater kan også sette seg fast i det myke kjøttet i munnen deres. Dette kan utvikle seg til noe som kalles «munnrott». Kjøttet inni munnen blir infisert og begynner å rotne vekk. Symptomer på dette kan være redusert sult, rød og irritert munn, så vel som rennende væske og puss fra munnen og nesen. Hvis munnrott ikke behandles kan det spre seg til viktige organer og føre til permanente skader.

Løse substrated kan også spises, noe som leder til blokkeringer. At gekkoer slikker omgivelsene sine, skifter ham og spiser er alle aktiviteter som kan lede til at de får substrat i munnen som de svelger ettersom de ikke kan spytte. Over tid bygger det løse subtratet seg opp inne i magen. Dette kan lede til lammelse, utslitthet, forstoppelse, lite appetitt, sult, og til slutt død. Blokkeringer kan bygge seg opp med få eller ingen symptomer og dreper gekkoen din veldig fort. De kan hjelpes med noen dråper mineralolje i munnen og varme bad. Men hvis blokkeringen har gått langt nok til at du ser den, er det mest sannsynligvis ikke mye du kan gjøre. Gekkoen må i så fall opereres.

tumblr_inline_nixggeTJij1rrpwfu

(Bilde fra David G Pritchard Jr) Denne hanngekkoen’s genetalia/anus ble fylt opp med sand etter at den hadde bodd på sand i ett år. Dette var mest sannsynligvis veldig ukomfortabelt of vondt for gekkoen og kan føre til forstoppelse of infeksjoner.

Slåssing og mobbing

Leopardgekkoer er naturlig ensomme dyr og er ikke interressert i å ha en «venn». De oppfatter andre gekkoer i tanken sin som et konkurranseelement. Mat, vann, varme og gjemmesteder vil alle bli noe å slåss over når det er en annen gekko til stede. Dette vil stresse dem veldig, og ender ofte opp med slåssing eller mobbing. Begge disse kan drepe gekkoen din. Mobbing er når en av gekkoene etablerer seg som den «dominerende» gekkoen og ikke lar den andre spise. Over tid vil den mobbede gekkoen gå ned i vekt og bli syk av alt stresset. Innimellom kan leopardgekkoer bo i samme tank i flere år før du ser noen problemer, men plutselig angriper den ene den andre. Leopardgekkoer kan virke som om de er «svake» men det kunne ikke vært mindre sant. En sinna gekko kan lett bite av lemmer, haler, tær og til og verre. Disse slåsskampene kan være dødelige for en eller begge gekkoene. Hvis en av gekkoene dine blir skadet av en annen, ta den med til en veterinær så fort som mulig.

tumblr_inline_nj15y4kbc51rrpwfu

Denne gekkoen ble angrepet av en av de andre gekkoene i tanken. Du kan se at huden dens ble skrapet av på hodet og at halen dens ble bitt av. Den angripende gekkoen spiste faktisk halen.

tumblr_inline_nt3jrmAVJx1rrpwfu_500

(Bilde av Brittany Lepp) Disse gekkoene bodde sammen i 6 år (fra de var babyer) uten å krangle i det hele tatt, men en dag ble den ene gekkoen lei og angrep den andre. Slåssing er alltid en risiko når du har flere leopardgekkoer i en tank.

MBD (Metabolic Bone Disease)

MBD er en av de mest vanlige sykdommene du vil se i leopardgekkoer. Det forårsakes av for lite kalsium og D-vitamin i maten. Når kroppen deres ikke får nok kalsium i maten sin, begynner den å ta kalsium fra skjelettet i stedet. Dette fører til gummiaktige og svake bein. Symptomer på MBD kan være myke bein, beinbrudd, skoliose, spasmer, svakhet, slapphet, lite appetitt og hovne ledd. Selv om det er lett å stoppe utviklingen av MBD, kan det som regel ikke reverseres. Heldigvis er det lett å forebygge med en kalsiumbolle inne i tanken og med å dekke insektene deres godt med kalsium og kalsium D3 en gang i uka.

tumblr_inline_nt3m4qkups1rrpwfu_500

(Bilde fra Kaula Jackson) Du kan se at beina til denne gekkoen bøyer seg. På dette stadiet kan det kanskje reverseres, men selv såppass tidlig kan det gi permamente skader. Denne gekkoen har andre problemer i tillegg.

tumblr_inline_nj2fwfJbpC1rrpwfu

(Bilde fra Kelly Crystal) Her kan du se MBD veldig tydelig. Selv om denne gekkoen nå får nok kalsium, vil beina hennes aldri gå tilbake til normale.

Kjønn

For å finne ut hvilket kjønn gekkoen din er, må du se på genetalie-området. Hvis gekkoen din er avslappet når det gjelder å bli holdt kan du lett sjekke ved å holde gekkoen din rett opp lenge nok til at du ser forskjellen. Ikke hold gekkoen din opp ned lenge.

tumblr_inline_nix5j9p3xi1rrpwfu

(Bilde fra Lizarbeans) Som du kan se her, har hanngekkoer to ting hunngekkoer ikke har. Mørke, åpenbare porer (pre-anal pores) og baller (hemipenal bulge). Porene vil vises i en U eller V-form. Hunngekkoer kan også ha svake porer men de er ikke like åpne eller mørke som hanngekkoers.

Gekkoer og katter

Katter er naturlige bærere av gram-negative bakteria, noe som kan være dødelig for et reptil. Bakteriene lever i munnen til katter og spres over hele kroppen deres (spesielt klørne) når de vasker seg. Dette betyr at selv om du oppfatter katten og gekkoen din som «venner» er det veldig lite som skal til for at en katt dreper gekkoen. Så lenge gekkoen din er i en tank, er det ikke noe problem at en katt eller hund tusler rundt i huset (noen gekkoer er merkelig fasinerte av andre dyr, jeg har selv en kranset gekko som aktivt hopper fram i tanken sin for å kikke på katten min) men om du skal ta en gekko ut av tanken sin anbefaler jeg at du stenger andre dyr ute fra rommet i mellomtiden.

Parringstid

Parringstid for leopardgekkoer er som regel mellom Februar og September. De vil da bli mer rastløse og kan prøve å klatre på vegger/glass eller generelt prøve å komme seg ut av terrariet, spesielt om du har hunn- og hanngekkoer i samme rom. Om du vil ha leopardgekkoer som kjeledyr, anbefaler jeg ikke å la de parre seg. Både parringsritualet i seg selv og graviditeten/eggleggingen kan være veldig farlig for en hunngekko.  Du kan se en video her av hvor hardhendt hanngekkoer er under en normal parring, og noen ganger kan det gå mye verre enn dette.

Eggløsning

I løpet av parringstiden, vil hunngekkoer ha eggløsning. Det varierer hvordan det påvirker dem og hvor lenge det varer. Som regel vil de spise mye mindre. Du kan sjekke om gekkoen din har eggløsning ved å kikke på magen hennes.

Female-Leopard-Gecko-Ovulating

(Bilde fra Leopard Gecko Talk) Du vil som regel se 1-3 (som regel 1) lysere stor prikk på midten av magen hennes.

Jeg har to hunngekkoer selv og den ene pleier å ha eggløsning i to uker av gangen, og vil da slutte å spise. Etter to uker spiser hun som normalt igjen, og dette gjentaes hele parringstiden. Den andre venter lenger med å begynne med eggløsningen men hun holder det gående i 3-4 måneder av gangen, og vil ikke spise. Det er normalt for hunngekkoer å gå ned i vekt i løpet av parringstiden, men om du ser et vekttap på mer enn 10% i måneden er det på tide med et besøk til veterinæren.

Eggbinding

Innimellom kan hunngekkoer lage egg uten å ha parret seg. Disse eggene vil alltid være infertile. Som regel vil gekkoen legge dem selv, da gjerne i den fuktige hula si eller i en graveboks. Noen ganger setter eggene seg fast inne i gekkoen og hun klarer ikke å legge dem. Det er derfor viktig at du sjekker over gekkoen din gjennom hele parringstiden, spesielt hvis hun nekter å spise og går en del ned i vekt. Hvis gekkoen har eggbinding, må hun til en veterinær for å få operert dem ut, ellers vil hun dø